På 70-talet var slagordet ”Bränn BH:n”, idag har uttrycket snarare kommit att bli ”Bränn blöjan” – den starkaste och mest genomgående trenden just nu är nämligen att börja potträna sina småttingar innan de hunnit fylla 1 år ens.

barn (2)Att vi människor tycker om att följa trender är en sak som är säker. Ena dagen är det pyssel med inredningstrender och att läsa kokböcker som är det hetaste och mest hippa vi kan ägna oss åt och andra dagen så är det mode och accessoarer som är i främsta fokus. Men vad vi kanske inte räknat med är att en av de största trenderna i år skulle inbegripa att potträna sina barn – men det är just vad den gör. Idag är det nämligen hippt och trendigt att ha ett pottränat barn och ju yngre desto bättre. Men vi slutar inte här. Ska man motförmodan använda blöjan så ska den vara ekologisk eller till och med återanvändbar, och det finns många varianter att välja bland. Antingen är man en Pampers-mamma på Östermalm eller så är man en tygblöjs-mamma på Söder, men om man ska vara hipp på riktigt, ja då är det utan blöja som ungen ska vara.

Ett slag för miljön

Att börja potträna är inte bara bra för barnet utan även för miljön. Varje år slängs omkring 420 miljoner engångsblöjor bara i Sverige och för att mottverka detta startade föreningen ”Blöjfri bebis” som har drygt 3 000 anhängare på Facebook (källa). De menar att man kan börja med potträningen med barnet redan som nyfödd om man använder sig av tekniken EC elimination communication eller babypotting som den också kallas som handlar om att kommunicera med sitt barn genom en form av klassisk betingning – det handlar helt enkelt om att lära barnet vissa stimuli såsom att sätta barnet över en potta och sedan spola rinnande vatten vilket sedan blir en automatisk rutin.