Hår på kroppen eller inte? Det är självklart valfritt och upp till en själv. Men normen är att ta bort håret och även männens ideal börjar se ut så.

4594911-woman-s-armpit

Allt fler män vill ha en kropp utan hår, skriver Sveriges Radio. En historiker säger att det funnits ett ideal där kvinnor förväntas ha en hårfri kropp sedan antiken men att håret hos män har setts som ett tecken på styrka. Men på senare tid har alltså det hårlösa kroppsidealet även nått männen och allt fler, speciellt unga, rakar både bröstet, armarna och benen. Varför den yngre generationens ideal är att ha en kropp utan hår kan bero på att det ses som ofräscht att ha hår och att man ser yngre ut längre om man rakar bort håret.

Finns flera hårborttagningssätt

Den som vill haka på trenden med att ta bort sitt kroppshår har flera tillvägagångsalternativ. Det kanske lättaste är att raka bort håret några gånger i veckan. Men att raka huden rätt ofta kan göra den irriterad och det tar även väldigt mycket tid att raka om håret växer ut fort och man har stora hårområden att raka. Vill man bli hårfri länge så är det kanske bättre att ta bort håret permanent med laser eller en liknande behandling. Vill man ha hjälp med att ta bort hår permanent kan man vända sig till en klinik som specialiserar sig på det.

Kroppshår inte farligt

Men att raka bort allt kroppshår är verkligen inget måste och den som vill ha kvar det, man som kvinna, kan absolut ha det. I Expressen kan man läsa om en 19-årig kvinna som valt att ha kvar allt sitt kroppshår för att visa att det inte är farligt. Hon har tjocka mörka hår på hela kroppen, inklusive i ansiktet, men har valt att helt enkelt inte bry som om normen.