När man ska köpa nya kläder till sig själv eller någon annan kan man delvis välja att handla sådant som är gjort på billigt vis och därmed få det ganska billigt själv. Eller så kan man välja att handla rättvist och därmed få betala liter mer för kläderna, trots att alla led faktiskt i längden tjänar mer på det. För att handlar man rättvist kommer man veta om att alla personer som varit inblandade i produktionen, allt från bomullsplockarna och de som sytt kläderna till de som packeterar, kör till butiken och de som sedan äger butiken. Till och med konsumenten själv tjänar på det.

Rättvist vs. Orättvist

Vad är det då för skillnad mellan rättvisemärkt och vanliga kläder? Förutom att alla led tjänar hyggligt när det handlar om rättvisemärkt är det också så att det blir mer miljövänligare än en vanlig klädestillverkning. Att tillverka kläder är en dyr process och därför försöker man lägga dess tillverkning i länder där fackföreningar och kollektivavtal inte finns (eller är förbjudna). Handlar man rättvist slipper man undan sådant, kanske inte att kläderna tillverkas i fattiga länder, men att de som tillverkar dessa kläder får betydligt bättre betalt. Det är också därför som kläderna blir dyrare eftersom alla ska ha betalt. Kläderna fraktas sedan hit med båt eftersom det är det billigaste alternativet.

Fördelar med att handla rättvist är alltså

  • Alla led tjänar på det.
  • Kläderna håller bättre.
  • Kläderna blir dyrare p.g.a. att alla ska tjäna pengar.
  • Man vet om att alla led får det bra och därmed slippa oroa sig för exempelvis barnarbete eller liknande.

Det kan därför vara bra att handla rättvisemärkt. En klädeskedja som är etablerad på marknaden är Littlebloom.se som säljer ekologiska och rättvisemärkta kläder. På deras sajt kan man se vad för kläder de erbjuder, såsom barnkläder, herr- och damkläder. Det finns således något för alla att ta på sig som delvis är skönt, ekologiskt och som man vet är gjort med omsorg eftersom att alla led tjänar bra med pengar på det. Det är så enkelt att göra något så bra, särskilt då man vet att situationen i vissa länder där kläder idag tillverkas är dålig. Gör därför någon glad med att handla bra!