Tagit studenten från gymnasiet och ska börja leva studentliv på riktigt? Då kan det vara en bra idé att veta hur du bör spendera dina pengar för att få finanserna att räcka till – studentlivet är fattigt men det går alldeles utmärkt att klara sig på en vanlig studentbudget bara man hur man gör.

SpargrisUnder våren ser man en rad uppklädda, förväntansfulla studenter iklädda sina nyinköpta studentmössor med olika betydelser glida omkring i städerna på olika firanden. Och visst är det roligt att ta studenten, men det är först nu som det är dags att börja plugga på riktigt och också bli student på riktigt – och det är något som många upplever som ett riktigt fattigt liv. Men så behöver det inte vara. Det hela handlar om att veta hur man på bästa sätt ska hantera sin ekonomi för att få pengarna att räcka till. Det är något som bland annat tidningen Nyheter24 har samlat ihop några användbara tips på hur du kan göra. Till exempel tipsar man om att använda apostlahästarna, dina ben alltså, och gå eller cykla fram och tillbaka till universitet eller högskola istället för att slösa finanser på ett busskort. Och man tipsar även om att spara in på boendekostnaderna genom att pola bostad med en kompis eller annan kurskamrat för att på så vis också halvera sin hyreskostnad. Men självklart är det inte allt man kan göra för att få ekonomin att gå ihop.

Spartips för fattig student

  • Kläder – varför köpa nytt när secondhand är så mycket billigare? Eller varför inte ordna klädbytardag med polarna för att få lite nytt i garderoben samtidigt som du blir av med något gammalt?
  • Ta med mat istället för att äta ute – lunch på stan är dyrt och onödigt, ta med dig hemmalagad lunch till plugget istället och för den som spara extra mycket kan ta med havregryn, blanda med vatten och ställa in i micron för en snabblagad och billig måltid.
  • Utnyttja dina studentrabatter – alla studenter får ett speciellt stundentkort fullproppat med rabatter på, så varför inte använda dem? Med studentrabatten kan du få varor, prylar och mat till mycket lägre pris än annars.