Precis i början av ett nytt år, inleds en period då alla modeintresserade och klädletare, kan hitta riktiga fynd och kläder till bra priser. Om de har tur. En av årets absolut största rea-perioder början nämligen under januari. Vanliga namn är både mellandagsrean, precis vid jul, och januari-rean som brukar sätta igång inte speciellt många dagar efter jul den heller.

Reans alla möjligheter

Att det nya året början med en stor rea i de allra flesta butiker gör det möjligt att kunna handla bitar till en nu garderob för julklappspengarna. Samtidigt kan rean, som inte bara finns i klädbutiker, faktidkt hjälpa en att komma igång med sina nyårslöften. Löften som att börja träna, leva mer hälsosamt eller gå ner en klädstorlek. Risken finns dock att man kommer hem efter en rea och är stolt över priserna, men inte nöjd med det som man faktiskt har köpt. Hur många gånger har man inte handlat rea-plagg och känt sig nöjd med affären, för att sedan aldrig använda klädesplagget? Bra att tänka på när man handlar på rea och när det råder stora kampanjer, för att undvika besvikelse och missnöje, är saker som att:

  • Handla gärna saker som man spanat in sedan länge men har avvaktat med att köpa. Att köpa en sak bara för att den är på rea, blir sällan lyckat.
  • Knepet är att bara köpa saker som man skulle vilja köpa även för det ursprungliga priset, om man skulle ha möjlighet.
  • Rea och nedsatta priser blir det även online, för dem som inte gillar den fysiska trängseln. Webbplatser som shestore.se har ett stort utbud av mode och skönhet. Här kan man handla snygga kläder även under rean. För de allra flesta butiker som finns både i fysiska butiker och online, har man samma typer av rea och kampanjer på alla inköpsställen.

Rea att minnas från 2012

Under 2012 var det några reor som hos de flesta förmodligen ligger lite starkare i minnet än andra. En rea som blev stor i hela landet, och orsakade såväl trafikkaos som slagsmål, var den som elektronikkedjan Expert genomförde i hela Sverige i mitten av september då det stod klart att kedjan skulle gå i konkurs. Människor vallfärdade i stort sett till sitt närmsta varuhus för att kunna handla hem alltifrån en TV till ett nytt kylskåp för de nedsatta priserna. Stämningen bland de människor som desperat ville göra ett fynd eller två blev kaotiskt och en hel del personer klev över gränser som de förmodligen inte skulle ha gjort i många andra situationer. I Malmö stördes trafiken av den rådande rean och poliser fick tillkallas till vägen i närheten av butiken för att kunna dirigera den tillströmmande trafiken under morgonen. Ungefär en timme in på rean hade dock trafiken svalnat och poliserna kunde lämna platsen.

Sådan rusning som det blev i september då den stora elektronikkedjan lades ner händer inte speciellt ofta. Ändå får man räkna med att de populäraste klädstorlekarna och de mest omtyckta klädesplaggen snabbt tar slut när priserna sänks ute i butikerna. En rea är alltså inte något som alltid är så populärt för dem som vill kunna shoppa mode och kläder i lugn och ro, utan trängsel och långa köer till provrummen.