Precis som med allt mode är modet för underkläder väldigt föränderligt. Dock finns det en skillnad i underklädesmode, och det är att modet inte går i cykler som mycket annat mode. Har du exempelvis märkt att många av dagens 20-åringar går i samma sorts kläder som många av 50- och 60-talets 20-åringar? Detta beror på att modet ofta går i cykler, och att retrotrenden ofta är återkommande inom mode. Men visst förändras och utvecklas modet också. Ofta blir det mer vågat. Se bara på dagens minikjolar (som kanske snarare var mer populära mot slutet av 90-talet och början på 2000-talet). Det vore ganska otänkbart att se ett sådant mode under 50-talet eftersom det just vore för vågat. Detta är allra tydligast gällande underkläder. Vi gör en liten djupdykning i underklädernas mode och historia.

Det första man klart kan konstatera är att underkläderna blivit mer vågade. String används av var och varannan kvinna idag. Likaså genomskinliga eller delvis genomskinliga underkläder. Spets är knappast ovanligt heller. Så var det inte förr. Underkläder kallades länge för ”de onämnbara” och skulle varken synas eller talas om. Än idag anses det ofta ofint att visa underkläder även om det har blivit mycket mer acceptabelt med en kalsongkant eller troskant som sticker upp. Ett tag under främst 90-talet och 2000-talet var det faktiskt mode för killar att en ganska kraftig kalsongkant skulle sticka upp över de lågt sittande byxorna, det så kallade ”hänget”.  Idag har likaså intresset ökat för underkläder, det kan vi exempelvis se på denna utställning.

Materialen förr bestod mestadels av linne och ylle. Under medeltiden bar kvinnor närmast kroppen en särk och män en skjorta. Trosor och kalsonger kom först i bruk under slutet av 1800-talet och skepsisen var i början stor, speciellt mot kvinnliga trosor, eller så kallade ”fruntimmerskalsonger”. Underklädernas funktion var främst att skydda och värma kroppen men likaså att skydda de yttre kläderna, som sällan tvättades, mot kroppens vätskor och utsöndringar. Modet för dessa underkläder ändrades knappt alls under flera sekel. Däremot fanns det en annan form av underkläder som skulle forma kroppen, exempelvis snörlivet, korsetten, krinolinen och behån.

Påverkan på dagens mode

Vissa utav de underkläder som användes för att forma kroppen och hållningen har påverkat dagens underklädesmode ganska friskt. Exempelvis finns det en del korsetter av olika slag idag, som dock sällan har lika starka funktioner för hållningen som dåtidens korsetter. Idag används den snarare som en erotisk detalj och mindre till vardags. Detsamma gäller exempelvis strumpebandshållare som förr användes för att strumporna saknade resår men idag snarare är ett exempel på underkläder med erotisk underton. Idag kan man handla snygga underkläder online och kikar man igenom utbudet kan man se både underkläder med historisk påverkan och nyare underkläder som knappast skulle varit tänkbara för en anständig kvinna förr.

Vi avslutar denna text med en liten lista på underkläder du kanske inte hört talas om! Du kan återfinna alla på länken till underkläder online. Känner du igen alla? Om inte, gå in och kolla på vad de är på vår länk!

  • Bustier
  • Catsuit
  • Babydoll
  • Pasties