Hip hop är inte bara en fantastisk musikstil, det är även ett mode som i sina bästa stunder kan vara precis lika snyggt som Pharrell Williams. I sina sämre stunder ser det istället ut som Flavor Flav, han med klockan runt halsen i Public Enemy. Det har blivit mycket populärt att använda sig av hip hop i alla möjliga sammanhand, inte bara för att sälja fula kläder med graffitti tryck, utan även för att inspirera folk till att göra helt andra saker. Som att få folk att plugga.

Plugga hip hop

Dagens nyheter skriver:

Med hiphopens fyra element som arena – rap, breakdance, dj och graffiti – får de unga ta plats och målsättningen är att motivera till bildning. Förlagan är inte överraskande amerikansk och i USA har det funnits i många år och hiphop som pedagogiskt redskap är där sedan länge etablerat även i universitetsvärlden. I Sverige är Johan Söderman på Malmö högskola något av en pionjär på området med sin doktorsavhandling ”Rap(p) i käften” (2007), Lunds universitet.

Det här påminner om South Park-avsnittet Butt Out, där en rapgrupp som ska få barn att inte röka besöker staden. Tyvärr är gruppen så töntig att huvudpersonerna i serien börjar röka istället.

Vi unnar alla som vill dansa breakdance på ett studieförbund, men det känns mer som gröna Psycho Cowboy jeans från 1995 än som snygga hip hop kläder av idag. Som få andra kulturyttringar har hip hop utvecklats och förändrats. Sedan har det kanske inte släppts någon bättre skiva än Only Built for Cuban Linx, men det är en annan femma.